Neem contact met ons op

Nieuwe titel

De fabel van fabel

Een fabel is een verzinsel.
Althans, dat denken we vandaag de dag.
Maar ooit waren fabels de dragers van morele wijsheid. Ze waren geen losse verhalen om kinderen zoet te houden, maar scherpe observaties over de wereld, verpakt in dieren en metaforen.


De bekendste fabelverteller was
Aesopus, een Griekse verteller die waarschijnlijk rond 600 voor Christus leefde. Over zijn eigen leven weten we weinig, behalve dat hij volgens oude bronnen een slaaf was, die zich dankzij zijn scherpe geest en verhalen uit zijn positie wist te bevrijden. Zijn fabels vonden hun weg naar het oude Griekenland en later ver daarbuiten. Ze waren kort, krachtig en vooral: ze leerden iets.


Neem het verhaal van
De haas en de schildpad.
De twee besluiten een wedstrijd te houden: wie het snelst de overkant van het veld bereikt, wint. De haas, snel en zelfverzekerd, schiet vooruit en ziet al snel dat de schildpad ver achterblijft. Hij denkt dat hij tijd zat heeft en besluit even te rusten. Maar terwijl hij dut, blijft de schildpad onverstoorbaar doorgaan. Stap voor stap, gestaag en zonder twijfel. Tegen de tijd dat de haas wakker schrikt en beseft wat er gebeurt, is het te laat. De schildpad is al bij de finish.

De boodschap? Overmoed maakt blind. Volharding wint.


Kracht van de fabels
Door dieren de hoofdrol te geven, maakte Aesopus morele dilemma’s tastbaar zonder mensen direct aan te vallen. Een vos die slim maar slinks is, een leeuw die sterk maar soms hoogmoedig is – deze karakters waren universeel herkenbaar, zonder dat iemand zich direct aangesproken of beledigd voelde. Dat maakte fabels krachtig: ze wezen niet met een beschuldigende vinger, maar lieten je zelf de les eruit halen.


Vergeten wijsheid
Het is ironisch dat de fabels van Aesopus ons waarschuwden voor arrogantie, misleiding en kortzichtigheid – en dat we die lessen zelf zijn vergeten. We herinneren ons nog dat een fabel een verzinsel is, maar niet meer waarom hij verzonnen werd.
De fabels waren nooit bedoeld om ons van de realiteit los te maken, maar juist om ons te helpen de moraal in de realiteit te herkennen. En zolang we dat vergeten, blijft fabel verloren.


De fabeltjes van Meneer de Uil waren geen onzinnige verzinsels, maar droegen verborgen wijsheid. Wat hij ons wilde leren, is dat je niet alles met je ogen kunt zien. De waarheid ligt vaak verscholen achter het schouwtoneel. De dieren van Aesopus, zoals de slimme Vos, spelen hierin een cruciale rol.

In mijn boek Tot ziens zei de vos schrijf ik over deze archetypes, zoals die ook terugkomen in het boek Le Petit Prince. De rol van deze archetypes, zoals de Vos, is essentieel in het begrijpen van onze psychodynamiek, want ze helpen ons ons eigen gedrag en de onderliggende drijfveren te herkennen.


Deze benadering is veel vriendelijker, toegankelijker en gemakkelijker te begrijpen dan de klinische psychologie, die vaak meer afstand creëert. Bovendien maakt het heel duidelijk welk gedrag welke effecten veroorzaakt en wat je eraan kunt doen.


Een fabeltje is dus niet zomaar een fabeltje; het wijst je op een leuke, vriendelijke manier de weg in je eigen, en de menselijke psyche. Fabeltjes zijn geen simpele verzinsels, maar krachtige verhalen die je helpen jezelf en anderen op een toegankelijke manier te begrijpen en te verbeteren. Ze kunnen ingezet worden om inzichten te krijgen in gedrag en om het bewustzijn te vergroten. Het is dus nogal wat, de fabel van de fabel. Gelukkig hebben we haar ware betekenis weer ontdekt en kunnen we de kracht van de fabel nu weer voor ons laten werken.


De fabel van de fabel is dat wijze lessen vaak weggemoffeld worden. En waarom? Omdat sommigen er baat bij hebben dat we deze lessen niet begrijpen of vergeten. In een wereld vol desinformatie en fake news is het daarom belangrijk om terug te grijpen naar de morele wegwijzers en waarschuwingen uit het verleden. Ze helpen ons niet alleen om de waarheid van de leugens te onderscheiden, maar ook om beter te begrijpen hoe en waarom bepaalde dingen verborgen blijven.


De moraal van dit verhaal?
De moraal van het verhaal? Zoek de verborgen wijsheid. Lessen uit het verleden kunnen je helpen de chaos van vandaag te begrijpen. En wat betreft de fabel? Tja, de helft van het verhaal werd gewoon weggemoffeld. Zonder die helft is de fabel eigenlijk niks meer dan een grappig verhaaltje. Best opmerkelijk, toch?


👉 Keer hier terug naar de INDEX

26 maart 2025
Einstein's grootste ontdekking (waar niemand naar keek) Hoe kernwaarden net zo krachtig zijn als kernenergie
19 maart 2025
De geschiedenis van fabel & Babel
19 maart 2025
De fabel & Babelkrant
10 maart 2025
🗝️ Democratische waarden als oplossing voor de POLITIEKE VERTROUWENSCRISIS
10 maart 2025
🗝️ Democratische Waarden als oplossing voor de GGZ-crisis
10 maart 2025
🗝️ Democratische Waarden als oplossing voor de ENERGIECRISIS
10 maart 2025
🗝️ Democratische waarden als oplossing voor de WOONCRISIS
6 maart 2025
De wereld van Trump: fabel net als Canada, IJsland en Oekraïne van de kaart geveegd
6 maart 2025
Ik denk, dus ik besta – een fabeleuze dwaling
6 maart 2025
De vriendschap tussen fabel en babel – een majestueus evenwicht
Meer posts
Share by: