Hoe ze elkaar kwijtraakten en de terugweg naar verzoening
Op een dag besloten mensen dat samenwerken de beste manier was om te overleven. Ze vormden een gemeenschap waarin iedereen welkom was, mits ze dat zelf wilden.
Samenleven bracht veel voordelen, maar ook offers. Afspraken moesten worden gemaakt, en daardoor nam de vrijheid af. De vraag werd: hoe vinden we de balans tussen gemeenschapszin en de vrijheid die we daarvoor opgeven?
Al snel werd duidelijk dat vrijheid voor iedereen gelijk verdeeld moest worden, anders zouden er problemen ontstaan. Gelijkheid en vrijheid gingen hand in hand.
Hoewel men het meestal eens was, ontstonden er soms conflicten. Omdat het moeilijk is om objectief te kijken naar eigen belangen, ontstond het idee van een neutrale partij - de rechtspraak - die problemen zou oplossen, zodat iedereen zich rechtvaardig behandeld voelde. Met dit mooie systeem waarborgden ze de harmonie waarin zij wilde leven.
Deze vier kernwaarden – gemeenschapszin, vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid – vormen de basis van Fabel. Alles wat mensen in samenwerking bouwden, was Babel: de optelsom van menselijke creativiteit en samenwerking.
Babel ontstond vanuit de principes van Fabel, maar naarmate het groter werd, verloren mensen de dialoog uit het oog. Er kwamen regels en wetten die niet altijd meer overeenkwamen met de beginselen van Fabel.
Fabel en Babel raakten los van elkaar.
Het resultaat was dat alles wat Fabel zou moeten voorkomen, nu in Babel gebeurde. Deelname aan de gemeenschap werd verplicht, vrijheid werd voor anderen bepaald, en gelijkheid raakte in de verdrukking. Er ontstonden slaven en slavendrijvers, het concept van ongelijkheid bleef bestaan, alleen steeds nieuwe vormen. Na hevige excessen wisten mensen soms tijdelijk de weg naar Fabel te vinden, maar al snel raakten ze die weer kwijt.
De Fabel & Babelkrant onderzoekt in de rubriek De mysterieuze verdwijning van de weg tussen Fabel en Babel hoe mensen en ideeën door de eeuwen heen ons de weg naar Fabel wezen.
In de rubriek De ontmanteling van een gevangenis die zich als vrijheid vermomde zoeken we naar bewijs dat we in de 'illusie' van vrijheid leven, terwijl we in werkelijkheid niet vrij zijn.
In de speurtocht naar Fabel en Babel in het gewone leven en de actualiteit onderzoek ik hoe verhalen uit films, boeken, kunst en nieuws verborgen fabels onthullen. Welke thema’s keren steeds terug? Welke verhalen laten ons zien wat we nog niet begrijpen? Zo ontdekken we hoe Fabel en Babel in ons dagelijks leven zichtbaar worden.
👉 het manifest van de fabel & Babelkrant
👉 Terug naar de INDEX
x
Privacy verklaring
Conform het privacybeleid is alle persoonlijke informatie strikt vertrouwelijk en wordt deze alleen verzameld op basis van functionaliteit.