In dit manifest brengen we de essentie van twee werelden samen: fabel, het moreel kompas als leidraad, en Babel, de menselijke wereld zoals deze nu is. Wanneer we creëren in Babel zonder rekening te houden met fabel, ontstaat chaos. Wanneer we die chaos vervolgens bestrijden, alweer zonder rekening te houden met fabel, verandert de chaos misschien, maar verdwijnt niet. Sterker nog, hij kan groeien. Omdat de gevolgen hiervan zich vaak pas openbaren op de lange termijn, zijn deze niet altijd even makkelijk naar de oorzaak te herleiden.
De beslissingen die we nemen in Babel beïnvloeden niet alleen onze realiteit, maar ook de manier waarop mensen zich ontwikkelen. Deze wijsheid is terug te vinden in drie eeuwenoude filosofische gesprekken:
Natuurrecht versus positief recht
Om samen te leven moeten we allemaal een stukje vrijheid inleveren. Wat kunnen we daarbij logisch van elkaar verwachten? En hoe reguleren we excessen die toch ontstaan? Natuurrecht omvat fundamentele principes zoals de overlevingsdrang, die losstaan van door mensen bedachte wetten. Positief recht moet aansluiten bij natuurrecht om een harmonieuze samenleving te creëren.
Nature versus nurture
In hoeverre beïnvloeden omgevingsfactoren de ontwikkeling van de mens? Is gedrag aangeboren of aangeleerd? En hoe kunnen we dit proces positief beïnvloeden door onze structuren en wetgeving?
Zijn mensen van nature goed of slecht?
Het antwoord is verrassend eenvoudig: een mens die betekenis weet te geven aan het moreel kompas en daar moreel juiste daden aan verbindt, wordt ‘goed’. Dit geldt zowel bewust als onbewust. Omgekeerd geldt hetzelfde voor ‘slecht’ gedrag.
Deze inzichten zijn niet nieuw. De belangrijkste morele waarden zijn al eeuwen geleden geïdentificeerd. Het probleem is niet dat we niet van het bestaan ervan weten, maar de mate waarop wij ze betekenis geven in ons dagelijks leven.
De weg vooruit
Het gaat niet alleen om het inrichten van Babel, maar om ervoor te zorgen dat Babel erkent dat Fabel bestaat, én dat je daar misschien even, maar niet permanent omheen kunt. Concreet betekent dit dat het positief recht moet aansluiten bij het natuurrecht. Dit bereiken we door beleidsmakers en beleidsvolgers bewust te maken van het belang van het moreel kompas.
Met de kennis en wetenschap van vandaag kunnen we vragen beantwoorden waar de mensheid eeuwenlang over heeft gedebatteerd. Het is onomstotelijk bewezen dat omgevingsfactoren invloed hebben op menselijke ontwikkeling. Dit stelt ons in staat om niet alleen onze geschiedenis en evolutie beter te begrijpen, maar ook om deze te beïnvloeden. Of indien er spraken is van slechte intenties, zelfs te manipuleren.
In mijn boek
Tot ziens, zei de Vos verken ik de gedachte dat een machtswellusteling deze kennis gebruikt, maar niet deelt, en de gehele mensheid ermee bespeelt. Dit scenario roept de vraag op: als we deze inzichten nu hebben, waarom gebruiken we ze dan niet om ons collectieve evolutie te verbeteren?
Actie
Om deze visie te realiseren richtte ik twee bewegingen op:
1. De Tuin van Einstein
Hier ontdekt iedereen die daarvoor openstaat, met behulp van *Denkwijzer*, hoe we moraal en het moreel kompas écht belangrijk kunnen maken. Hoe we immoreel gedrag herkennen en tegengaan.
2. Verandermanagement op basis van filosofische inzichten
In deze beweging gebruiken we filosofische discussies als leidraad voor ambitie en mondiale harmonie. We onderzoeken hoe we in balans kunnen samenleven met elkaar en de wereld, geïnspireerd door de natuur. We maken de wereld en onszelf mooier, in plaats van lelijker. Want dat kan gewoon.
De Fabel & Babelkrant heeft één helder doel: de evolutie van onze eigen soort erkennen als ons belangrijkste gezamenlijke project. Dit betekent dat we niet langer uitsluitend bouwen aan Babel, maar bewust de verbinding met Fabel herstellen.
De sleutel ligt in betekenisgeving. We streven naar een samenleving waarin wetten en regels in Babel slechts een minimale rol hoeven te spelen, omdat moreel besef en universele waarden als vanzelf leidend zijn in ons handelen. Wanneer het moreel kompas weer centraal staat, zijn minder opgelegde structuren nodig om harmonie te bewaren.
Om dit te bereiken, publiceert de krant concrete verbeterplannen die Nederland – en uiteindelijk de wereld – socialer, rechtvaardiger en toekomstbestendiger maken. Zonder uitzonderingen, zonder verborgen agenda’s, maar met een duidelijke richting: een samenleving waarin iedereen kan floreren, in balans met zichzelf, elkaar en de natuur.
De Fabel & Babelkrant opent de zoektocht naar het verloren moreel kompas, ontrafelt het mysterie van de verdwenen brug tussen Fabel en Babel en ontmaskert de illusie van vrijheid waarin wij denken te leven. Alleen door deze balans te herstellen, kunnen we een toekomst creëren waarin we niet alleen overleven, maar werkelijk tot bloei komen.
👉 Keer hier terug naar de
INDEX
x
Privacy verklaring
Conform het privacybeleid is alle persoonlijke informatie strikt vertrouwelijk en wordt deze alleen verzameld op basis van functionaliteit.